0item(s)

A kosár jelenleg üres.

Product was successfully added to your shopping cart.


A pilóta nélküli repülőgép (angolul Unmanned Aerial Vehicle – Pilóta Nélküli Légi Jármű, UAV, vagy drón (az angol drone (méh) szóból) elsősorban katonai feladatokra alkalmazott repülőeszköz, mely valamilyen ön- vagy távirányítással (leggyakrabban a kettő kombinációjával) rendelkezik, emiatt a fedélzetén nincsen szükség pilótára.

Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit tekinthetünk drónnak. Drónt használ a hadsereg is, akár felderítésre, akár egyéb műveleti célból.

A pilóta nélküli repülőgépek mérete jelen pillanatban a néhány kilogrammostól (ilyen például a Magyar Honvédség által Afganisztánban alkalmazni tervezett SOFAR) a tíz tonnásig (RQ–4 Global Hawk) terjed.

Következő feladatok elvégzésére használják:
- Légi felmérés
- Ortofotó-készítés
- Felderítés
- Megfigyelés
- Tüzérségi tűz helyesbítése
- Célmegjelölés irányított fegyvereknek
- Rádiótechnikai átjátszás
- Rádióelektronikai zavarás
- Zavarórepülés (ebben az esetben például vadászrepülőgépek jelenlétét próbálja elhitetni az ellenséggel)
- Célrepülőgép éleslövészeteknél
- Léteznek pilóta nélküli kísérleti repülőgépek, ilyen például az X–43
- Kiemelt fontosságú célok támadására, robotrepülőgépként, ekkor a pilóta nélküli repülőgépet teljes egészében robbanóanyaggal rakják meg (az irányított rakétafegyverek elterjedése és a pilóta nélküli repülőgépek elégtelen mennyisége miatt napjainkban így nem használják őket)
- Legújabban földi célok elleni csapásmérésre is használják őket, hagyományos vadászbombázó repülőgépek helyett

Küldj nekünk üzenetet