+36 (1) 320-2100

Ezt érdemes tudni az alkoholszonda működése kapcsán

2021. máj. 10.

Ebben a bejegyzésben ismertetjük az alkoholszonda működését. Az első alkoholszondát az 1950 években fejlesztette ki Robert Frank Borkenstein. Azonban a leheletből meghatározható alkohol mennyiségét már az 1800-as évek végén kutatták. Az 1920-as évek végére már elérhető volt egy kezdetleges kémiai analízisen alapuló eszköz. Ezt nők számára értékesítették, melynek segítségével megmérhették, hogy a férjeik fogyasztottak-e alkoholt.

A technológia sokat fejlődött az 1950-es évek óta, és ma már digitális eszközökkel végeznek meglehetősen pontos méréseket. A régebbi eszközök akár 20%-os hibahatárral is rendelkeztek, ami több esetben megnehezítette az eredmények bírósági felhasználását.

Érdekes módon az alkoholszondákat nemcsak rendőrök használják (a gépjárművezetők tesztelésére). Az utóbbi években egyre elterjedtebb az otthoni alkoholszonda. Azonban ez nem olyan pontos, mint a professzionális célra kifejlesztett rendőrségi eszközök.

Ugyanakkor széles körben alkalmazzák őket bulik, esküvők és egyéb összejövetelek alkalmával. A vendégek saját magukat tesztelik le, hogy megbizonyosodjanak a véralkoholszintjükről. Jelenleg a megemelkedett fertőzésveszély miatt ezek használatát több helyen betiltották. Ennek ellenére a biztonság mindenképpen fontos, vezetés közben és gyalogosként is.

Hogyan mér az alkoholszonda?

A modern eszközök kémiai analízisen alapuló digitális készülékek, amelyek segítségével meghatározható a leheletben páraként megtalálható alkohol/etanol molekulák mennyisége. Tehát az eszköz konkrétan nem a véralkoholszintet méri. A kapott eredményből következtet az előre kalibrált adatok alapján, hogy mennyi az alkoholtartalom az adott szervezetben.

Az etanol részecskék reakcióba lépnek a levegővel, így az oxidáció során ecetsav keletkezik. Ez pedig az anódra kerülve (a külső érzékelőfelület) kis mennyiségű elektromos áramot termel. Ezt a fluktuációt egy mikrokontroller segítségével mérik. Ez az összefüggés jelöli a konkrét véralkoholarányt a tesztelt személy szervezetében.

Annak ellenére, hogy ezek az eszközök igen hatékonyak és pontos eredményeket szolgáltatnak, bizonyos esetekben szükség lehet a nagyobb és összetettebb eljárásra képes eszközök bevetésére. Ezeket rendőrségi épületekben üzemeltetik, és mobil egységek nem rendelkeznek velük. Éppen ezért fordulhat elő, hogy valakit a vizsgálat során bekísérnek az örsre alkoholtesztelés céljából.

Hibahatár az alkoholszonda működése közben

Bizonyos esetekben felléphetnek zavaró tényező a mérések során. Annak tudható be az eszközök által produkált hibahatár, hogy a leheteletben fellelhető etanolhoz hasonló molekulaláncok vannak jelen: illóolaj, oldószer, benzingőz, stb. Egyes esetekben még az elfogyasztott kóla üdítőital is eredményezhet pozitív alkoholtesztet.

Emésztési problémák, de még a normális emésztés is produkálhat hibás adatokat. A gyomorból feltörő gázok hozzáadódhatnak a tüdőből származó alkoholszármazékokhoz. Ínyproblémák, gyomorsavtúltengés és reflux esetén is jelentkezhetnek eltérések.

A gépjárművezetői engedéllyel rendelkező személyeknek azt ajánljuk, hogy ne fogyasszanak semmilyen alkoholos italt vagy élelmiszert vezetés előtt belátható időn belül. Nem érdemes sem a vezetői engedélyt, büntetést, illetve emberéleteket kockáztatni. Ha szeretne egy professzionális alkoholszintmérő eszközt vásárolni, akkor írjon nekünk és kérjen ajánlatot. Készséggel állunk rendelkezésére.