+36 (1) 320-2100

​Professzionális fényhíd autóra vagy terepjáróra

2021. ápr. 20.

Vannak kisebb, nagyobb, ellenállóbb és fényesebb modellek is. De a közös az autóra szerelt fényhidakban, hogy extrém helyzetekben kell világítást vagy megkülönböztető jelzést biztosítaniuk. Magas fényerejüknek köszönhetően a legsötétebb közúton vagy terepen is helytállnak. A legnagyobb teljesítményűek pedig akár nappali világosságot is varázsolhatnak a célpont köré.

Igazi élmény egy fényhíddal felszerelt autót vezetni úgy, hogy ez a nagy teljesítményű lámpa be van kapcsolva. A legtöbb esetben professzionális célra használják ezeket az eszközöket. Erdészek terepjárói, rendőrségi, tűzoltó- és akár mentőkocsik is hasznát vehetik az ilyen világítótesteknek.

Fényhíd felszerelése autóra, terepjáróra házilag

A szerelés bonyolultságától függően szüksége lehet csipeszekre, a kábelezés elkészítéséhez szükséges eszközökre és akár fúrógépre is. A modelltől és mérettől függően a tetőre vagy a motorháztető mögé kell szerelni a fényhíd lábazatát. A beüzemelés villamossági ismereteket is igényelhet, ezért a házi felszerelést csak abban az esetben ajánljuk, hogyha szakértő a témában.

Ellenkező esetben megvan az esély arra, hogy rosszul szereli fel a fényhidat, vagy kárt tesz az autóban. Lehet, hogy a lámpa nem fog helyesen működni, vagy akár meglazulhat és le is röpülhet a kocsiról menet közben.

A professzionális fényhidak felszerelését inkább bízza profi szerelőkre, hiszen akkor nemcsak az eszközre kap garanciát, hanem maga a szerelés is garanciális lesz.

Az autós fényhíd története

Az első autókra még nem is szereltek lámpát, mivel csak nappali órákban közlekedtek. És amikor felmerült az igény az éjjeli kocsikázásra, az első autólámpa gyanánt kalcium-karbid és víz keverékével működő fáklyát szereltek a kocsik elejére. Ennek a meggyújtása körülményes volt, mivel gyufával kellett meggyújtani. 1910-ben vezették be az első elektromos izzókat, amelyek akkoriban még csak a luxuskategóriás autók tartozékaiként voltak kaphatók.

Többféle reflektor és autólámpa látott napvilágot az évek során, de 1962-ben legyártották az első halogén lámpát, amely máig a legelterjedtebb maradt. Azonban az ezredforduló után egyre elterjedtebbé váltak a xenon izzók, illetve a LED lámpák.

A legelső lámpákat még az autóból kiszállva, gyufával kellett meggyújtani, majd pedig a gyártók egyre összetettebb kapcsolókkal oldották meg a vezérlésüket. A fényhidak esetében mára már elérhetők a LED lámpás, xenon izzós változatok is, amelyek óriási fényerővel tudják bevilágítani a jármű előtti útszakaszt.

Ön is azt szeretné, hogy terepjáróján vagy akár a szolgálati járművén biztonságos világítóeszközök segíthessenek Önnek a legsötétebb helyzetekben is? Akkor legyen körültekintő, és kérje szakember tanácsát! Tőle megtudhatja, melyik méretű, teljesítményű modell a legmegfelelőbb az Ön autója számára. Keressen minket és kérdezze a szakértőinket bizalommal!